z kawą

Zwykło się uważać, że jeżeli dobra kwa to bez żadnych zahamowań arabica, lecz ile jest prawdziwości w tym, że ten gatunek jest kosztowny i dominujący na świecie? Dlaczego tak niezmiernie skłaniamy się w kierunku kawy typu arabica?

kawa arabica w ziarnach
Czym cechuje się arabica?
Kawa arabska inaczej Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, nazwany również kawowym drzewem. Historycznie forma ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku oraz częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten odmiana w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma kompletnie rozmaite potrzeby oraz może to znacząco wpływać na smak ostatecznego artykuły, czyli kawy. Mimo że do rodziny kawowowców zalicza się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się praktycznie na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na pierwszy rzut oka ich ziarna i krzewy są nadzwyczaj podobne, to jednak się różnią.
Kawa Peru Tunki
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest łatwa i równa, a gałązki długie i cienkie.

Arabica w uprawie oraz wzroście najprzyzwoiciej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest najczęściej poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Roślina kwitnie niemal przez cały rok oraz uwielbia ciepło, w następstwie tego z największym powodzeniem uprawia się ją na terytoriach górzystych pomiędzy wielkością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest bardzo odporny na warunki pogodowe, adoruje ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą absolutnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Czemu Arabica jest najlepsza?
Gatunek zwany Arabica jest de facto słabszy aniżeli Robusta, ponieważ zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna i aromatyczna. Jednakże co istotne dla jej handlowej wartości, niezmiernie łatwo ją integrować z aromatami, wobec tego czasem wzbogacona posmakiem czekoladowym bądź korzennym. Nim kupimy kawę rodzaju arabica należałoby przeczytać od początku do końca skład artykułu, może się bowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest wyłącznie bonusem.